A fény és a pompa miniállama: Monaco

A híres sziklán álló Hercegi Palota, Monte-Carlo luxusa és ragyogása: egy igazán egyedülálló helyre invitáljuk Önt és vendégeit: a világ második legkisebb országába, Monaco-ba – amit a helybéliek maguk között csak Munegu-nak neveznek. A hercegség, amely szinte csak Monaco városából áll, valójában Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán, a Côte d'Azur -on – de úgy is jellemezhetnénk, hogy a tenger és a nap között fekszik. Mellesleg ez a világ egyik legsűrűbben lakott országa, és mivel nincs jövedelemadó, és a társasági adó is alacsony, ezáltal híres adóparadicsom nem csak a lakosság, de a helyi bejegyzésű cégek számára is.
 
Történelmét évszázadok óta a Grimaldi-ház formálja, jelenleg Rainier herceg kezében van a főírnoki penna. Neves múzeumok sorakoznak a parányi államban, mindamellett világméretű sport- és szakmai rendezvények látogatói adják egymásnak a stafétát Monacoban. Mindehhez társul nagyszerű klímája, pazar és messze földön híres kaszinóvilága, így nem meglepő, hogy ez a parányi hercegség – ami nem nagyobb, mint a londoni Hyde Park –, megél a kellemes időtöltésre vágyó, a világ minden tájáról ide sereglő gazdagok vágyainak valóra váltásából.
 
Pompás antik építészeti emlékei, az Edwardok korabeli luxushotelek közé ékelődő felhőkarcolók, a világ kulturális elitjének folytonos jelenléte: mind-mind idevonzzák a gazdag utazókat. Monaco évtizedek óta otthona egyfajta elbűvölően fényűző életstílusnak, ami bárhol megtapasztalható, legyen az a Larvotto Palace, a Chapiteau, vagy éppen a Fontveille Gardens.
A két kilométer hosszú állam legrégebbi része Monaco-Ville, amely egy magas sziklás hegycsúcson terül el, a nyugati felén Fontenvieille új külvárosi részével és jachtkikötőjével. A La Condamine az öreg kikötői negyed a hegyfok másik felén, Lavrotto egy mesterségesen kialakított fürdőhely a keleti határok felé, míg Monte Carlo Monaco kellős közepén pompázik.
 
És bár a Côte d'Azur rendkívül felkapott vidék, Monaco népszerűségén nem képes túltenni.
 
A hercegségnek saját parlamentje van, és az uralkodó családdal karöltve a legnagyobb egyetértésben irányítja népét. A monacói állampolgárok imádják őshazájukat: irigylésre méltó életszínvonalon élnek, és adót sem fizetnek. A közbiztonság itt a legjobb a világban: Monacoban több rendőr jut egy négyzetméternyi területre, mint bárhol máshol – köszönhetően annak, hogy a gazdagokat rendkívül szigorú biztonsági felügyelet alatt tartják.
 
A varázslatos hercegséget az év egyetlen szakában ajánlatos elkerülni: május utolsó hetében, amikor is versenyautók száguldoznak a kikötő és a kaszinók közötti utakon, hogy elnyerjék az éppen aktuális Forma 1 Monacói Nagydíjat. Természetesen ez az intelem nem vonatkozik az autó-motorsportok rajongóira.
 
 
 
A francia Riviéra egyformán népszerű a nemzetközi hírességek és a divatos üdülőhelyeket látogató gazdagok körében egyaránt. És Önt is ugyanígy képes elkápráztatni, ha a luxusjachtos kalandozásai során a francia Riviéra ékköve felé veszi az irányt.