Gyakori kérdések

 
Mi a különbség a legénységgel együtt bérelt jacht és az óceánjáró között?
A különbség az, hogy a legénységgel együtt bérelt jacht teljes szabadságot és kötetlen időtöltést biztosít, hiszen a jacht és a legénység a beszállás pillanatától csak Önnel és vendégeivel foglalkozik. A jachttal bárhol lehorgonyozhatnak, és felderíthetnek olyan strandokat is, amelyeket csak hajóval lehet megközelíteni.
 
Utazhatnak-e gyermekek a jachton?
Természetesen – a jachtok többsége ideális családi nyaralásra, és gondoskodunk arról, hogy az útiterv gyermekek és felnőttek számára egyaránt optimális legyen. De ne feledjék, hogy a gyermekek biztonságáért Önök felelnek, hiszen a fedélzeten a legénység a jachtért és a navigációért felelős. Vannak olyan óceánjáró jachtok, amelyeken külön személyzet vigyáz a gyermekekre.
 
Szabad-e háziállatot hozni a fedélzetre?
Sajnos a jachtok fedélzetére általában nem szabad háziállatot vinni. A tisztaságról a legénységnek kell gondoskodnia. A háziállatok az embernél is érzékenyebbek, ezért egy hosszabb hajóút kellemetlen lehet számukra.
 
Részt vehetünk-e a hajóút során a menü megtervezésében?
A Yachting in Monaco az utazás megkezdése előtt küld egy élelmiszerekkel, ételekkel kapcsolatos kívánságlistát, hogy cégünk és legénységünk is a legapróbb részletekig tájékozott legyen az Önök igényeit, kedvenc ételeit és italait illetően. A szakácsok mindent megtesznek, hogy kielégítsék étkezési-italfogyasztási kívánalmaikat.
 
Mit jelent az előleg a várható költségekre?
Az előleg a várható költségekre általában a szerződéses összeg 25%-a, amely fedezetet nyújt a vendégek ellátására, az üzemanyagra, és egyéb kiadásokra. Ez az összeg tételes bontásban szerepel a bérleti szerződés függelékében. A végleges elszámolást a kapitány készíti az utazás végén a közvetítő jelenlétében, és a fel nem használt összeg teljes egészében visszafizetésre kerül az ügyfél részére. Amennyiben a várható költségekre elkülönített előleg nem fedezi a kiadásokat, erről a kapitány tájékoztatja az ügyfelet, és ezek a számlák az utazást követően azonnal kifizetésre kerülnek.
 
Mit tartalmaz a bérleti díj?
 A díj kizárólag a jacht bérletét és biztosítását, a legénység ellátását és fizetését, valamint a mosodai költségeket tartalmazza. Minden egyéb költséget, mint például a hajómotorok, generátorok és vízi sporteszközök üzemanyagát, a közvetlen költségeket, a kikötői díjakat, az élelmiszerek, a szeszes és alkoholmentes italok, valamint a kommunikáció költségeit, a helyi adókat, a borravalót, stb. a jacht bérlőjének kell fizetnie. A Karib-tengeren vannak olyan kisebb vitorlásjachtok, amelyek a CTI (Karib-tengeri szerződéses feltételek) szerint üzemelnek, ami azt jelenti, hogy a díj tartalmazza a jacht bérletét és biztosítását, a legénység fizetését és ellátását, a mosodai költségeket, napi négy órai hajózás üzemanyag-költségét, a kikötői díjakat és napi háromszori étkezést, azonban nem tartalmazza a szeszes és alkoholmentes italokat, a kommunikáció költségeit és a helyi adókat.
 
Van-e a jachton internet-hozzáférés?
Igen, a jachtok többségén biztosított a WiFi vagy a szélessávú internet-hozzáférés, de kisebb jachtok esetében kérjük, hogy mindenképpen tájékozódjanak.
 
Vállal-e a legénység gyermekfelügyeletet?
Ez nem tartozik ugyan a legénység feladatai közé, de előzetes egyeztetés alapján általában megoldható.
 
Mennyire nehéz bejutni a Földközi-tenger főbb jachtkikötőibe (pl. St Tropez, Porto Cervo, Monaco)?
A főszezonban kifejezetten nehéz horgonyzóhelyet találni, különösen a népszerű kikötőkben, ezért azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint előre foglaljanak helyet. Vannak olyan kikötők, ahol csak három nappal a tervezett érkezési időpont előtt lehet horgonyzóhelyet foglalni.
 
Alkalmanként lehet-e éjszaka is utazni a jachttal?
Igen, ez az időjárás és a közvetítővel, vagy a kapitánnyal egyeztetett útvonaltól függ.
 
Van-e lehetőség arra, hogy Önök vagy a kapitány szárazföldi kirándulásokat szervezzenek és vezessenek?
Igen. A Yachting in Monaco kollégája tájékoztatást tud adni bármelyik hajózási területről, és az ott található látványosságokról. Kollégánk indulás előtt minden esetben egyeztet a kapitánnyal, és az Önök igényei szerint megszervezi a szárazföldi kirándulásokat. Amennyiben menet közben újabb célpontokat is szeretnének megtekinteti, a jacht kapitánya a rendelkezésükre áll, és megszervezi az Önök szárazföldi barangolásait.
 
Lehet-e búvárkodni a jachtról?
Egyes jachtok fedélzetén a legénység tagjai között képesített búvároktatók is vannak, és búvárfelszerelést is visznek magukkal. Azonban az esetek többségében a búvárkodást egy helyi céggel kell egyeztetni (Rendevouz Diving). Ha van, búvárengedélyét feltétlenül hozza magával az útra.
 
Bárki használhatja a vízi sporteszközöket, vagy ehhez külön képesítés szükséges?
A vízi sporteszközöket minden vendég szabadon használhatja, és a legénység bármikor segít ebben. Azonban a búvárkodás és a jetski használata általában képesítéshez kötött, mivel a legtöbb országban ez törvényes követelmény.
 
Egy esti partira hány főt hívhatok a fedélzetre?
Ez a jacht méretétől függ. A jachton legfeljebb 12 személy utazhat, amikor elhagyja a kikötőt. De egy kikötői partira akár 30-40 főt is vendégül lehet látni egy 120 láb hosszúságú motoros jachton.
 
Igaz az, hogy a jachtbérlés kizárólag szombattól szombatig tart?
A jachtbérlés nem kezdődhet bármelyik napon, és az időtartamra is vonatkoznak bizonyos korlátozások. A tulajdonosok többsége legalább egyhetes időszakhoz ragaszkodik csúcsidőben, azaz karácsony és újév táján, illetve július és augusztus hónapban.
 
Részt vehetünk-e a jacht vezetésében?
Valamennyi jachtunk teljes legénységgel rendelkezik, ezért nem szükséges, hogy a vendégek részt vegyenek a jacht vezetésében, azonban ha ez iránt érdeklődnek, akkor a legénység örömmel bevonja Önöket.
 
Tudnak-e magánrepülőt biztosítani?
Igen, ebben is tudunk segíteni.